Τρόποι Εξοικονόμησης Τόνερ

Πληροφορίες σχετικά με την Κατανάλωση Τόνερ - Εξοικονόμηση Τόνερ

Παρακάτω σας αναφέρουμε μερικές γενικές πληροφορίες και συμβουλές εξοικονόμησης που έχουν σχέση με την κατανάλωση τόνερ στους εκτυπωτές Laser.

Ο εκτυπωτής κατά την εκκίνηση του (άνοιγμα) χρησιμοποιεί τόνερ από όλα τα χρώματα για να κάνει το απαραίτητο Καλιμπράρισμα, αυτή η διαδικασία καταναλώνει τόνερ, οπότε είναι καλύτερα να αφήνετε τον εκτυπωτή ανοιχτό παρά να τον ανοιγοκλείνετε μόνο όταν θέλετε να τυπώσετε κάτι.

Όταν σε έγχρωμους εκτυπωτές τυπώνουμε ασπρόμαυρες εργασίες, θα πρέπει στις ρυθμίσεις του εκτυπωτή να δώσουμε ότι είναι ασπρόμαυρες, δηλαδή να τσεκάρουμε σε κάποιο σημείο (ανάλογα με τον κατασκευαστή) εκτύπωση σε "κλίμακα γκρι" "διαβαθμίσεις του γκρι" ή "άσπρο μαύρο", διαφορετικά ο εκτυπωτής θα χρησιμοποιήσει όλα τα χρώματα για να πετύχει το γκρίζο αποτέλεσμα, το οποίο θα γινόταν πιο οικονομικά αν τύπωνε χρησιμοποιώντας μόνο μαύρο τόνερ δηλαδή με "διαβαθμίσεις του γκρι".

Το κίτρινο τόνερ χρησιμοποιείτε σε κάθε εκτύπωση, ώστε να αποτυπωθεί στο χαρτί το σήμα του κατασκευαστή. Με γυμνό μάτι, τα κίτρινα αυτά στίγματα είναι ελαχίστως ορατά και εξυπηρετούν την αναγνώριση αν χρειαστεί του εκτυπωτή με τον οποίο έγινε η εκτύπωση (Αποτελεί μέρος παγκόσμιας συμφωνίας μεταξύ των κατασκευαστών εκτυπωτών και των "Μυστικών Υπηρεσιών").

Σε γενικές γραμμές, οι εκτυπωτές καταναλώνουν περισσότερο τόνερ όταν τυπώνουν μεμονωμένες σελίδες (μονοσέλιδες εκτυπώσεις), παρά όταν τυπώνουν πολυσέλιδες εκτυπωτικές εργασίες.

Τα περισσότερα για να μην πούμε όλα σχεδόν τα δημοφιλή χρώματα είναι δευτερογενή χρώματα. Αυτό σημαίνει ότι αν, για παράδειγμα, τυπώνεται κάτι με πράσινο χρώμα, ο εκτυπωτής θα χρησιμοποιήσει τόσο Cyan όσο και Yellow (τις περισσότερες φορές επιπλέον και Magenta), σε μια συγκεκριμένη αναλογία ανάμιξης στο χαρτί, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται και να καταναλώνονται ανάλογα όλα τα συγκεκριμένα χρώματα.

Για τον υπολογισμό του αριθμού των εκτυπώσιμων σελίδων (διάρκεια ή εκτυπώσεις), όλοι οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν σαν αναφορά μία κάλυψη μελανιού 5% ανά σελίδα Α4. Όταν όμως τυπώσουμε μία σελίδα που περιέχει μία εικόνα ή ένα σχέδιο το οποίο έχει κάλυψη σαφώς πάνω από 5%, οι σελίδες δεν υπολογίζονται πλέον χωριστά σαν σελίδες, αλλά ως ποσοστό. Στην πράξη, γίνεται κάπως έτσι: Αν τυπώσετε 2 σελίδες με μία εικόνα που έχει π.χ. κάλυψη 10% αυτές χρεώνονται σαν 4 σελίδες (ενώ στα χέρια μας έχουμε μόνο 2). Οι πληροφορίες αυτές αποθηκεύονται στη συνέχεια στο τσιπ της κασέτας ή του εκτυπωτή. Ανάλογα με τις καλύψεις που τυπώνεται υπολογίζεται έτσι και εμφανίζεται η εκτιμώμενη απομένουσα διάρκεια ζωής της κασέτας.

Παράδειγμα: Κασέτα τόνερ με διάρκεια 1.000 σελίδες (με κάλυψη 5%) ξεκινάτε και τυπώνετε τις πρώτες 5 σελίδες με κάλυψη 10%. Στον εκτυπωτή μετράνε όμως σαν 10 σελίδες (το διπλάσιο, λόγο διπλάσιας κάλυψης). Στην συνέχεια ο εκτυπωτής πιστεύει ότι και οι υπόλοιπες σελίδες θα έχουν την ίδια κάλυψη έτσι υπολογίζει ότι με την Κασέτα δεν θα μπορέσετε να τυπώσετε 1000 αλλά 500 σελίδες ενώ εσείς έχετε τυπώσει μόνο 10 σελίδες, έτσι βγάζει το εξής συμπέρασμα 500-10= 490 σελίδες (υπόλοιπο) και αναφέρει στην ένδειξη του στάθμη τόνερ 49% (490 σελίδες ) ενώ εσείς έχετε τυπώσει μόνο 10 σελίδες.

Βεβαίως κατά την διάρκεια των εκτυπώσεων αυτοί οι υπολογισμοί ενημερώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και αλλάζουν το συνολικό αποτέλεσμα. Θεωρητικά το σύστημα μπορεί να λειτουργεί, στην πράξη όμως αυτές οι «σε τακτά χρονικά διαστήματα ενημερώσεις» μπορεί να φέρουν τον χρήστη προ εκπλήξεων γιατί σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (και πριν γίνει η επόμενη διορθωτική ενημέρωση) μπορεί κανείς να δει την στάθμη του τόνερ να πέφτει απότομα σε αδικαιολόγητα χαμηλά επίπεδα και πραγματικά να τρομάξει. Και η κάλυψη 10% του παραδείγματος ίσως να είναι και μία χαμηλή τιμή φανταστείτε τι ενδείξεις στάθμης του τόνερ μπορεί να πάρει κανείς απρόβλεπτα με μεγαλύτερες καλύψεις. Να προσθέσουμε ακόμη το γεγονός ότι οι περισσότερες κασέτες τόνερ έρχονται με έναν αισθητήρα στάθμης του γραφίτη. Αυτός καθορίζει πόση σκόνη τόνερ υπάρχει στην πραγματικότητα ακόμη στην κασέτα δηλ. τον αριθμό των εκτυπώσεων που αυτή επαρκεί και δηλώνει το ποσό αυτό της τρέχουσας κατάστασης κατά το Καλιμπράρισμα στο κατάλληλο τσιπ. Έτσι η υπολογισμένη μαθηματικά επάρκεια από το τσιπ, συνεχώς ανανεώνεται και αναφέρεται στην οθόνη.

Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω ανακατασκευασμένα προιόντα, αλλά φοβάμαι για την εγγύηση του εκτυπωτή μου. Εάν τα χρησιμοποιήσω θα συνεχίσω να έχω εγγύηση?

Οι κατασκευάστριες εταιρίες είναι υποχρεωμένες να συνεχίσουν να τηρούν την εγγύηση του εκτυπωτή, ακόμα και μετά τη χρήση ανακατασκευασμένων προιόντων. Η HP για παράδειγμα, το έχει ανακοινώσει επίσημα στην ιστοσελίδα της. Φυσικά στη περίπτωση που χυθεί ας πούμε γραφίτης (από κακής ποιότητας toner), τότε δεν ευθύνεται η κατασκευάστρια εταιρία αλλά ο κατασκευαστής του τόνερ, ο οποίος θα πρέπει να επισκευάσει τον εκτυπωτή.

Θα ήθελα να αγοράσω ένα φθηνότερο αναλώσιμο από το γνήσιο, αλλά δεν είμαι σίγουρος για την ποιότητά του. Πώς μπορώ να ξεχωρίσω ένα καλό ανακατασκευασμένο αναλώσιμο?

Για να γλιτώσουμε χρήματα θα πρέπει το αναλώσιμο που διαλέξαμε αντί του γνησίου να δουλεύει σωστά. Αρχικά θα πρέπει να σιγουρευτούμε για το αν είναι ανακατασκευασμένο ή κλώνος, μιας και τα νέα κατασκευασμένα (συμβατά) αναλώσιμα, παραβιάζουν τις πατέντες των κατασκευαστών και υπάρχει η πιθανότητα των νομικών κυρώσεων. Στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε αν υπάρχουν πιστοποιήσεις για το αναλώσιμο. Πιστοποιήσεις που έχουν σχέση με τη διαδικασία παραγωγής, αλλά και τον έλεγχο ποιοτικής και ποσοτικής εκτύπωσης. Δεν χρειάζεται μόνο να τυπώνουμε σωστά αλλά και τις αντίστοιχες σελίδες με το γνήσιο. Ένα δείγμα είναι αρκετό.

Έχω αγοράσει στο παρελθόν συμβατό/ανακατασκευασμένο αναλώσιμο, αλλά δεν έμεινα ευχαριστημένος. Το επόμενο θα δουλέψει σωστά?

Η βιομηχανία της ανακατασκευής έχει εξελιχθεί πραγματικά και τα ποιοτικά στάνταρ είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η ποιότητα των πρώτων υλών για την ανακατασκευή είναι σε εξαιρετικό επίπεδο και μεγάλες εταιρίες, όπως η Fuji παράγουν υλικά για την ανακατασκευή. Υπήρχαν και υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που είδαν το αντικείμενο αυτό ως μία ευκαιρία για εύκολο και γρήγορο κέρδος. Χωρίς να επενδύσουν χρήματα για εξοπλισμό, τεχνογνωσία, εγκαταστάσεις, παράγουν κακής ποιότητας αναλώσιμα και δημιουργούν προβλήματα. Η SmartJet, επένδυσε και επενδύει για να παράγει αξιόπιστα αναλώσιμα. Δοκιμάστε μας, δεν θα σας απογοητεύσουμε.

Θα ήθελα να αγοράσω από εσάς αναλώσιμα, αλλά είναι αρκετά ακριβότερα από άλλα ανακατασκευασμένα ή από τα συμβατά.

Αν μιλάμε για ανακατασκευασμένα αναλώσιμα η διαφορά τιμής οφείλεται στις πρώτες ύλες. Υπάρχουν πάρα πολλά μέρη που πρέπει να αλλαχθούν σε ένα μελανοδοχείο και διαφορετικές ποιότητες. Υπάρχουν βασικά μέρη που πρέπει να αλλάζονται με καινούρια (Drum, Wiperblade, Doctor Blade, Chip, Doctor Bar κτλ.) καλής ποιότητας και συγκεκριμένη ποσότητα αλλά και τύπος γραφίτη. Όλα αυτά συνδυαστικά κάνουν ένα καλό, ποιοτικό μελανοδοχείο. Ένα φθηνότερο, δεν είναι πάντα καλύτερο. Μπορεί να μην τυπώσει σωστά, μπορεί και να τυπώσει πολύ λιγότερες σελίδες.

Δεν θέλουμε να πετάξουμε τα κενά μελανοδοχεία μας, αλλά δε μας ενδιαφέρει η ανακατασκευή. Τι μπορούμε να κάνουμε?

Δεν είσαστε υποχρεωμένοι να τα ανακατασκευάσετε. Πρέπει όμως να τα ανακυκλώσετε. Επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας παρέχουμε δωρεάν κάδους συλλογής, όπως επίσης θα αναλάβουμε τη διαχείρισή τους.